To give more of our talented students and participants the opportunity to shine, we are thrilled to announce that the Butterfly Ball - 2025 recital has been extended until February 1, 2025!
Karteczek z SM nigdy za wiele! Dorobiłam kolejną porcję kolorowych i spróbowałam odnowić stare białe.
Zrobiłam też karteczki dla szkoły, ale w przedszkolu pewnie też je wykorzystam.
Przez ostatnie parę dni zastanawiałam się jakie materiały dydaktyczne zrobić, by pomóc dzieciom zrozumieć wartości nutowe. Dzisiaj zabrałam się za to, straciłam pół dnia i zrobiłam coś takiego:
W grupie "Pszczółki" było tylko 11 dzieci. Podzielone zostały na grupy 5 i 6 osób- właśnie taka ilość jest najbardziej optymalna dla zajęć. Zupełnie inny komfort pracy.
Śpiewamy gamę i próbujemy opanować trudną część rytmiczną.
Note Alphabet, czyli Puzzle nutowe.
Dzieciom bardzo się spodobała ta gra, fascynowały ich obrazki zwierzaków stopniowo ukazujące się podczas rozwiązywania zadania.
Zagadki muzyczne.
Wymyśliłam tę zabawę, żeby przybliżyć dzieciom piękno muzyki klasycznej i jednocześnie dać im możliwość trochę się poruszać podczas zajęć.
Zabawa polega na rozpoznaniu utworu muzycznego i zlokalizowaniu obrazka powiązanego z utworem.
Ogólnie słuchamy:
Couperin - Motyle,
Czajkowski - Chora lalka,
Czajkowski - Marsz drewnianych żołnierzyków,
Grieg - W grocie króla gór,
Musorgski - Chatka na kurzej stopce/Baba-Jaga,
Musorgski - Taniec kurcząt w skorupkach,
Saint-Saens - Akwarium,
Saint-Saens - Łabędź,
Saint-Saens - Osobistości z długimi uszami,
Saint-Saens - Słoń.
Zaczynaliśmy od 2-3 utworów, stopniowo dokładałam nowe.
Инес, спасибо за ваши сообщения! Мне очень нравятся Ваши идеи со слушанием музыки! Особенно как дети работали слушая Сен-Санса с мячиком... это волшебство!