Agusia przyniosła dzisiaj własnoręcznie wykonane z mamą bardzo fajne karteczki z instrumentami:
Wyszła nam dzisiaj niespodziewanie fajna czterotaktowa melodyjka, którą nazwałyśmy "Melodia Agusi".
1. Zaczęło się od ćwiczenia rytmicznego. Potem zaproponowałam Agnieszce zagrać melodię na ten rytm. Melodia przez 2 pierwsze takty szła do góry, więc potem musiałyśmy wrócić jakoś do Toniki i wyszło nam całkiem fajnie.. /size]
2. Potem trzeba było zagrać to jakoś na dwie ręce, z czym Aga poradziła sobie śpiewająco:
3. Dobrze nam szło, więc stwierdziłam, że zapiszemy tę melodię jak należy, z lewą ręką na pamiątkę! Aga musiała mi wszystko dyktować, tak więc to ona harmonizowała melodię.
A tu jest jej zadanie domowe. Zapisywała melodie II-I Ochroniaż i Tonika oraz I-II-III Tonika, Ochroniarz i Dama dworu. Agnieszka czasami gra bez patrzenia na klawiaturę, co oznacza, że nabyła już pewne umiejętności koordynacyjno-słuchowo-ruchowe, co mnie bardzo cieszy!
Какие интересные идеи! Прекраснейшие пособия! Инес, какая вы молодец! Спасибо вам, что делитесь своими новинками! Скажите, пожалуйста, на каком сайте можно найти этот дидактический материал?